www.prezencik.sklep.pl www.dlugopisy-olowki.pl

własne ip dla sklepu

Wszystko o serwerach oraz domenach internetowych

własne ip dla sklepu

Postprzez marpit » 2009 gru 04, Pt 16:00

Obecnie sporo maili ze sklepu trafia do spamu niezależnie od tego gdzie jest skrzynka. Nawet google uważa maile ze sklepu za spam co do niedawna nie miało miejsca.

Czy ma sens inwestowanie we własne ip?
Czy to może coś poprawić?
marpit

Sklep: www.bokken.pl
www.sklep-bokserski.pl
www.wojownik.com

Re: własne ip dla sklepu

Postprzez zsedc » 2009 gru 12, So 17:31

Jeżeli masz faktycznie współdzielone IP z "tysiącem" innych osób to faktycznie może to być przyczyną. Sprawdziłbym jednak najpierw czy ktoś z Twojej domeny nie wysyła jakimś potajemnym skryptem SPAMu :(
zsedc

Postprzez AurorA » 2009 gru 20, N 03:56

zsedc napisał(a): Sprawdziłbym jednak najpierw czy ktoś z Twojej domeny nie wysyła jakimś potajemnym skryptem SPAMu :(

z mojej domeny w jakiś sposób jest wysyłany spam- wiem to bo dostaje maile zwrotne przy nieistniejących adresach a czasem też odpowiedzi na maile których nie wysyłam

Jak to zwalczyć? Czy mam szukać jakieś skryptu na serwerze?
AurorA

Sklep: www.sklep.oczkowodne.net

Postprzez marpit » 2009 gru 20, N 11:07

AurorA napisał(a):
zsedc napisał(a): Sprawdziłbym jednak najpierw czy ktoś z Twojej domeny nie wysyła jakimś potajemnym skryptem SPAMu :(

z mojej domeny w jakiś sposób jest wysyłany spam- wiem to bo dostaje maile zwrotne przy nieistniejących adresach a czasem też odpowiedzi na maile których nie wysyłam

Jak to zwalczyć? Czy mam szukać jakieś skryptu na serwerze?

Przecież to nie jest wysyłane z Twojego serwera. Zrobienie maskowania że adresatem jest np Twój sklep to podobno prosta sprawa. Sprawdź dokładnie w źródle wiadomości z jakiego serwera i ip jest wysyłana.
marpit

Sklep: www.bokken.pl
www.sklep-bokserski.pl
www.wojownik.com

Postprzez zsedc » 2009 gru 20, N 15:42

Dokładnie, sprawdź z jakiego IP idzie ten spam i porównaj czy to Twoje IP.

Dość często jednak zdarzają się takie ataki na hostingi, wgrywany jest na serwer skrypt, który rozsyła SPAM - bardzo popularne. Nie sądzę, aby KQS miał taką dziurę, bo już by zgłosiło się ze 100 innych osób z tym problemem. Raczej radzę poszukać czy nie popełniło się błędu gdzieś indziej. Jeżeli masz jakieś inne skrypty to sprawdź czy nie ma jakiś dziur.

Dobrym rozwiązaniem będzie też skontaktowanie się z właścicielem hostingu, oni często na coś takiego pozytywnie reagują.
zsedc

Powrót do Hosting / domeny